2.2.2.El Feu



Com hem vist, els nobles rebien unes terres a canvi de jurar fidelitat al rei. Aquestes terres eren el feu. Podia ser transmès per herència, però no podia ser comprat ni venut (propietat vinculada). El feu constava de dues parts:
Ø La reserva senyorial o domini estava constituïda per les millors terres, que el senyor reservava per a ell.
Ø Els masos eren parcel·les de terra que el senyor lliurava als pagesos lliures perquè les cultivessin en benefici propi. A canvi d’aquestes terres, els camperols havien de pagar al senyor unes rendes:
o   Una part de la collita de les terres treballades pels pagesos (tasca)
o   El lliurament, un cop a l’any (primícia), de determinats productes, com ara porcs, paons, gallines, fruites, hortalisses...
o   Una quantitat fixa de diners o productes (cens).
o   Treballar un temps determinat les terres del senyor gratuïtament (corvees).
o   Pagaments per l’ús del forn, el molí, la ferreria, els ponts o altres serveis (drets de monopoli)
o   Cobraments per jurisdicció (multes, impostos...)
Ø Al feu, hi podia haver algunes parcel·les que eren propietat d’altres pagesos lliures (alous) i que no implicaven cap relació de vassallatge, però si el pagament d’impostos.
Al feu hi havia uns béns comunals, com pastures o boscos. Eren propietat exclusiva del senyor, que decidia en quin moment els camperols podien caçar-hi o buscar-hi llenya. 

D’altra banda, els pagesos havien de pagar a l’Església un tribut, el delme, que consistia en una desena part de la collita. Tot plegat feia que les famílies camperoles visquessin en condicions ben precàries.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada