2.4 Els camperols



A la societat feudal, els pagesos eren la majoria de la població (el 90%) i es dedicaven a l’agricultura i la ramaderia. Malgrat que no tenien privilegis, en podem distingir dues situacions:
Ø Els pagesos lliures eren propietaris de la seva terra i podien disposar lliurement de si mateixos: casar-se, abandonar el feu, dedicar-se a un ofici, etc. Treballaven els masos de la senyoria i, a canvi, pagaven rendes al senyor, però podien disposar de la resta de la collita.
Ø Els serfs estaven totalment sotmesos a l’autoritat del senyor. Per exemple, no podien abandonar el feu ni casar-se sense el seu permís. Els serfs treballaven gratuïtament pel senyor cultivant les terres de la reserva senyorial o fent les feines domèstiques. A canvi, el senyor els alimentava i els mantenia molt pobrament. La condició de serfs passava de pares a fills.

Els pagesos, lliures o serfs, havien de treballar durament per sobreviure. El rendiment de la terra era escàs i per no exhaurir-la practicaven la rotació biennal, anomenada també rotació anyívola, perquè cada any es conreava la meitat de les terres i l’altra meitat es deixava reposar (guaret).
Era una agricultura de subsistència, destinada bàsicament a l’autoconsum (vivien del que produïen). Els intercanvis eren escassos i els pagesos solien fer-se ells mateixos les eines agrícoles i els productes que necessitaven. Poques vegades compraven algun producte, com ara la sal i utensilis de ferro o coure.
Conreaven, principalment, cereals per fer el pa, que constituïa l’aliment bàsic. També plantaven llegums (mongetes, cigrons...) i vinyes a les solanes. Als horts abundaven les verdures i els arbres fruiters.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada